top of page

Digital Agency

Semantic Arama (Anlamsal Arama)

Semantik - Anlamsal #Arama Nedir ve SEO'nuzu Nasıl Etkiler? Anlamsal arama; arama motorlarının kullanıcılara web’te içerik sunmasıyla ilgilidir. web’te kullanıcılara içerik sunarken arama ifadelerinin amacını ve bağlamsal anlamını göz önünde bulundurma kabiliyetini ifade eder. SEO bağlamında pozitif katkısına, bu stratejiyi arama motorlarına daha iyi hitap etmek ve arama görünürlüğünü geliştirmek için nasıl kullanabileceğimize göz atacağız.

#Semantic Search | #Semantik Arama | #Anlamsal Arama Arama motorları, sonuçları arama sorgusu ile eşleştirirken, bir arama teriminin tam ifadesini yalnızca analiz edebilir. Yani size sadece arama sorgusu ile ilintili temel ve ilk akla gelen sonuçları sunar. Arama algoritmaları daha karmaşıktır ve içeriği sıralarken semantik arama ilkelerini içerir.


Semantik Arama İlkeleri Anlamsal aramayı yönlendiren iki ana faktör vardır: 1- Kullanıcının Arama Amacı: Arama amacı, birisinin arama motorunda bir sorgu gerçekleştirmesinin nedenidir. Kullanıcının neyi başarmaya çalıştığıyla ilgilidir. Arama amacı bir şey öğrenmek, bulmak veya satın almak olabilir. Kullanıcıların niyetini göz önünde bulundurarak, arama motorları daha alakalı sonuçlar sağlayabilir (örneğin; bir sorunun cevabını, ürün sayfasını, markanın web sitesini vb.). 2- Arama Terimlerinin Semantic Anlamı: Anlambilim, kelimeler arasındaki anlam ve ilişkilerin incelenmesidir. Aramada anlambilim, bir arama sorgusu, kendisiyle ilişkili kelimeler, ifadeler ve web sayfalarındaki içerik arasındaki ilişkilerle ilgilidir. Semantikleri göz önünde bulundurarak (kelimelerin ne anlama geldiğini, sadece ne olduklarını değil), arama motorları, arama sorgusunun içeriğiyle daha yakından alakalı sonuçları görüntüleyebilir. Anlamsal Aramanın Tarihçesi ve Önemi Anlamsal aramanın tarihini anlamak için aramanın geçmişini anlamanız gerekir. Arama motorları ilk başlatıldığında, anahtar kelimeler ana sıralama faktörü idi. Genellikle arama terimini en çok tekrarlayan sayfa, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) en üst sıralarda yer alıyordu. Bu sistem kullanıcılar veya arama motorları için mükemmel arama sonuçlarını vermiyordu. Sistemin kullanımı kolay olsa da kullanıcılara düşük kaliteli içerikler sunuyordu. Örneğin, “içerik pazarlaması”na göre sıralamak için bir pazarlamacı, ifadeyi birden çok kez tekrarlayan bir SEO içeriği oluşturabilir. Bu stratejiye anahtar kelime doldurma denir ve vasat bir kullanıcı deneyimi ve düşük kaliteli sonuçlara ulaşılır. Eski arama sistemi de kullanıcıların alakalı bilgiler bulmasını zorlaştırdı çünkü #arama #motorları arama sorgularının içeriğini ve anlamını tam olarak çözemedi. Sadece kesin eşleşme sonuçlarını analiz edip üretebiliyorlardı. Örneğin, "#İçerik pazarlamaya nasıl başlarım?" araması, "İçerik yazmaya nasıl başlarım? veya daha da ilgisiz bir şey için sonuçlar verebilirdi. Anlamsal arama, bu sorunları çözdüğü için hem kullanıcılara hem de arama motorlarına fayda sağlamakta. Sorgu sonuçlarına yönelik algoritmaları değiştirmek, Black Hat SEO'yu kullanmayı zorlaştırdı, spam ve düşük kaliteli içeriği azalttı. Aramanın daha da sezgisel hale gelmesi ile birlikte, gerçek anlamda aranan bilgi ile yüksek yüzdede eşleşen sonuçlar sayesinde kullanıcı dostu bir deneyim elde etmeye başlayabildik. Semantik Aramada Diğer Faktörler Arama motorları algoritmalarını geliştirmeye, sonuçlarını iyileştirmeye ve kullanıcılar için daha iyi deneyimler sunmaya devam ettikçe, SEO yapanların ya da arama motoru optimizasyonu odaklı içerik üretimi - content #marketing (içerik pazarlaması) yapan profesyonellerin dikkate alınması gereken bazı faktörler var.


Bunlar;

  • Öne çıkan #snippet'ler ve zengin sonuçlar; Rich Snippet (Zengin Kartlar - Zengin Etiketleme)

  • RankBrain: Makine Öğrenme (Machinery Learning) temelli, ilk versiyonu Hummingbird olarak bilinen algoritmanın yeni versiyonu.

  • Sesli Arama: 2010 yılından beri Türkçe arama yapmanın da mümkün olduğu, #Google Voice Search olarak da tanımlanan, Google Assistant sayesinde arama motoru üzerinde konuşarak - sesli arama yapma özelliğidir.

  • Özellikli Snippet’ler ve Zengin - Nitelikli Sonuçlar

Zengin Arama Sonucu Örneği

Özellikli Snippet Arama Sonucu Örneği

Google Bilgi Grafiği (Knowledge Graph) 2012 yılında Google, kullanıcıların "yeni bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde keşfetmelerini" sağlamak için Bilgi Grafiği'ni tanıttı. Bilgi Grafiği, anlamını deşifre etmek için anlamsal aramadan yararlanır ve bu da kullanıcıların istedikleri bilgileri olabildiğince hızlı bulmasına yardımcı olur. Google, artık web sayfalarındaki içeriği Bilgi Grafiği sonuçları, zengin sonuçlar ve özellikli snippet'leri, yanıtları daha hızlı ve daha belirgin bir şekilde ortaya koyuyor.


Hummingbird ve RankBrain Google, kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak için arama algoritmalarını sürekli olarak geliştirmektedir. Güncellemeleri yayınlamak ve algoritmalarına sıralama faktörleri eklemek, arama sonuçlarının daha doğru olmasına yardımcı oluyor. Google, 2013 yılında, doğal dil sorgularına ve semantic arama ilkelerine daha fazla önem veren Hummingbird güncellemesini yayınladı. Daha sonra 2015 yılında, en iyi performans gösteren arama sonuçlarını öğrenmek ve analiz etmek için yapay zekayı kullanmaya başlayan RankBrain'i başlattılar. Birlikte, anlambilimi doğrultusunda arama sonuçlarına en yakın ve en anlamlı sonuçları kullanıcıya sunuyorlar.


Google Sesli Arama

Anlamsal aramayı etkileyen bir diğer faktör, sesli aramanın yükselişidir. Gittikçe daha fazla sayıda insan arama sorgularını Alexa ve Siri gibi sanal asistanlar (bu sanal asistanlar da bir nevi arama motoru) üzerinden gerçekleştiriyor. Kullanıcılar, sanal asistanlarla konuştukça bu arama motorları konuşmacı doğasını tanımak için evrimleşiyor. Sesli aramalar daha doğal bir dil, daha uzun ifadeler ve daha fazla soru kullanma eğilimindedir. Arama motorları, bu tür aramalarda alakalı sonuçlar sağlamak için semantik arama ilkelerine daha fazla güvenmektedir. Günden güne artan içerikler ve Google’in geliştirdiği algoritmalar ile anlamsal arama sonuçları web’teki hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak gibi gözüküyor.


Kaynak: https://blog.alexa.com/semantic-search/amp/

Comments


bottom of page